Geen hocus pocus maar een efficiënte schrijftechniek om meer leads te genereren en meer sales te krijgen. Copywriting is puur psychologie, het juist verwoorden van pijnpunten gevolgd door het aanbieden van oplossingen. Dit op een doeltreffende manier zodat jouw lezer helemaal warmloopt voor jouw allesbepaalde call-to-action.
Copywriters gebruiken Direct Response Copywriting dan ook maar al te graag in commerciële acties. Logisch, toch? Het is dan ook niet verrassend dat een goede Direct Response Copywriter (wat een woord) de geldkraan voor jou kan opendraaien.
Wat is Direct Response Copywriting?
Direct Response Copywriting is een schrijftechniek met als doel om een onmiddellijke actie van de lezer te krijgen. De copywriter heeft hier een loodzware taak om teksten te schrijven die de lezer stap voor stap bij de hand neemt, je weet wel dat populaire woord: ‘customer journey’. De hele tekst is in feite een opbouw die toewerkt naar het summum: dé call-to-action! Dit kan een aankoop van een product zijn, of het inschrijven van een nieuwsbrief.
De vergelijking met seks is natuurlijk snel gemaakt. Van flirterig oogcontact tot subtiele aanrakingen. We weten allemaal hoe het eindigt, toch? Maar wat als hier gaandeweg iets gebeurt dat een totale afknapper is? Een serieuze moodkiller. Probeer dat maar eens recht te zetten, bijna letterlijk dan. Kans verkeken. Net dáárom zijn Direct Response Copywriters goud waard. Zij weten hoe zij jouw product of dienst verkopen waarbij de climax wél een feestje is.
Voorbeelden Direct Response Copywriting
Elke vorm van copywriting die aanzet tot een onmiddellijke actie, is Direct Response Copywriting. Een aantal voorbeelden zijn:
- Landingspagina’s
- Productomschrijvingen
- Salespagina’s
- Nieuwsbrieven
- Advertenties
- …
Hoe werkt een Direct Response Copywriter?
Er zijn verschillende populaire technieken die copywriters maar al te graag gebruiken, en dat is niet onterecht. Denk aan zowel het AIDA-model als de PAS-formule. Beide zijn erg doeltreffend. Maar hoe gaat een Direct Response Copywriter te werk?
Begrijp je klant
Niet voor niets is je ideale klant een sleutelpositie voor jouw succes. Als je niet weet wat hun grootste ergernis of pijnpunt is, hoe ga jij dan jouw product of dienst pitchen en verkopen aan hen? Dat is net als een hele slechte openingszin gebruiken, je doet een hopeloze poging, maar eigenlijk weet je het resultaat al. Ga in dialoog met je ideale klant, interview hen of doe desnoods een heel marktonderzoek. Ontdek waar zij nood aan hebben, tegen welke problemen zij aanlopen en wat hun leven gemakkelijker zou maken. Want tenslotte is ‘iemands leven beter maken’ dé beste salestechniek.
Hou hierbij ook rekening met je buyers persona. Heb je deze? Hoe zien zij eruit? Praat dezelfde taal, denk hierbij aan tone of voice, maar eventueel ook aan jargon als dat aan de orde is. Leer hen kennen en ontdek wat zij voelen en wat zij willen. Zorg ervoor dat je lezers zich herkennen in het verhaal, laat hen voortdurend enthousiast ja-knikken. Enkel met goede voorbereiding zullen jouw teksten converteren bij jouw doelpubliek.
Extreem simpel voorbeeld:
Probleem: Businesscoaches nemen te veel coachees aan waardoor er geen persoonlijk contact is.
Oplossing: Benadruk het feit dat je slechts 10 coachees toelaat en dat iedereen persoonlijke begeleiding krijgt.
Nu zijn er gazillion businesscoaches die focussen op persoonlijke begeleiding, maar wat maakt joúw product of dienst nu écht uniek? Benadruk je USP’s en jouw idealen. Wat onderscheidt jou van je concurrenten?
Duidelijk verhaal
Je hebt een beginpositie en een duidelijk doel voor ogen, namelijk je call-to-action, weet je nog? Maar daartussen zit nog een heel proces. Nog héél veel tussenstappen waar jij flink de mist in kan gaan. Hier onderscheiden goede copywriters zich. Je hebt tal van informatie en nu is het aan jou om hier een duidelijk en helder verhaal van te maken. Weet je niet precies hoe? Een echte aanrader is het boek Storybrand. Hier ontdek je hoe je via een heldere boodschap jouw bedrijf laat groeien.
Plaats de klant centraal
Het is maar al te gemakkelijk om te pronken met je eigen aanbod. ‘Kies mij en je krijgt dit’. Onzin. Plaats je (ideale) klant centraal. Zorg voor een persoonlijke aanpak waarin je hen oplossingen biedt, zij hebben er namelijk weinig aan als jij jezelf op een voetstuk zet. Niet jij bent de held van het verhaal, maar jouw klant is de superster die alles mogelijk maakt. Pas wanneer jouw klant gelukkig is, ben jij als ondernemer ook gelukkig. Want jawel, dan pas rollen de eurootjes binnen.
Het belang van kopteksten
Tjonge wat staat er een hoop op het internet. Het is dus essentieel om jezelf te onderscheiden van al die onzin. Met een aantrekkelijke koptekst trek jij de lezer binnen. Spreek tot hun verbeelding en prikkel hun interesse. Maar geef nog niet te veel prijs. Je wilt ook niet dat ze al je geheimen al kennen bij het lezen de koptekst.
Is je koptekst niet interessant genoeg? Dan openen lezers je bericht niet eens en kan je het wel helemaal vergeten. Geen interessante koptekst? Dan kan je die euro’s ook wel vergeten. Een koptekst is dus de állereerste stap richting succes!
Praat in voordelen
Ja dúh, logisch toch? Nog steeds maken zelfs grote bedrijven grote fouten door niet dezelfde taal te praten, door niet te praten in voordelen. Eén van de eerste grote merken die het tij hier keerde was Apple, met de lancering van hun allereerste iPod.

NIET: 5 GB hard drive with a high output amplifier, a firewire port and a standard 3.5mm-headphone. (Uh ja boeie)
WEL: 1,000 song in your pocket
Mensen worden niet enthousiast van al die specificaties, maar net van de voordelen. Duidelijk en helder verhaal. Meer moet dat niet zijn in dit voorbeeld, period.
Keep It Stupidly Simple
‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Je kan experimenteren met humor of met eigenwijze opmerkingen, maar dit gaat altijd gepaard met risico’s. Werken ze niet? Dan kan het zomaar zijn dat je bedrijf flinke imagoschade oploopt. –Auwtch-. Hou daarom je verhaal helder, doeltreffend en vooral Studiply Simple.
Stappenplan
Niets zo handig als een stappenplan, hierzo:
- Huur mij in
- Krijg een duidelijk en helder verhaal
- Alles in preparatie voor die climax
- Vuurwerk
- Centjes tellen maar
- Groetjes
Conclusie
Directe Response Copywriting, geen goocheltruc of hogere wiskunde, maar een schrijftechniek die zeer effectief is. Leer je ideale klant kennen en speel in op hun pijnpunten. Je verhaal begint bij deze pijnpunten en gaandeweg bouw je hierop verder. Zorg dat deze leidt naar dé climax waar iedereen, ja echt iedereen, op zit te wachten! Geen koude salespitch, maar een klant die overtuigd is dat dit product of deze dienst een meerwaarde is voor zijn leven. No doubt about it!