Wat zijn featured snippets en hoe krijg je ze?

Home » Wat zijn featured snippets en hoe krijg je ze?

Er worden veel vragen gesteld over featured snippets. Wat is een featured snippet? Is het goed voor SEO? Is het slecht voor SEO? Zijn ze makkelijk te krijgen? Maar wellicht nog belangrijker: wat zijn featured snippets precies en welke invloed hebben ze op je eigen SEO-strategie?

Wat zijn featured snippets?

Een featured snippet is het uitgelichte kader waarin Google meteen antwoord geeft op jouw vraag. Het antwoord staat helemaal bovenaan in de zoekresultaten en wordt daarom ook een positie-nul resultaat genoemd. Een gebruiker hoeft dus zelf niet verder te zoeken, maar het antwoord wordt meteen gegeven door Google.Door het gebruik van longtail keywords kan Google je steeds betere antwoorden geven. Het beknopt antwoord wordt samengevat in maximaal 320 leesteken. 

Soorten featured snippets

Featured snippets komen in verschillende soorten, afhankelijk van de content en de zoekintentie.

Paragraaf

Het grootste deel van deze featured snippets zijn een doorlopende tekst. Je krijgt hier in tekstvorm een gericht antwoord op je vraag. 

Opsomming

Bij hoe-vragen geeft Google je in het beste geval een stappenplan, een opsomming over hoe je een bepaalde actie doet. Google is een dynamische zoekmachine en bepaalt zelf welke vorm van featured snippet je krijgt. Net zoals andere bronnen jouw snippet kunnen overnemen, kan het ook gebeuren dat Google jouw snippet toont in een andere structuur.

featured snippet paragraaf

Video

Door zo goed mogelijk gebruik te maken van on-page SEO, weet Google welke informatie je deelt. Zo kan hij een gericht antwoord geven op de zoekintentie van de gebruiker. Het is ook mogelijk om antwoord te geven op basis van een video. In onderstaand voorbeeld krijg je meteen antwoord op de vraag ‘Hoe achtergrond wit maken in Photoshop’ (longtail keyword). De video geeft je zelfs een timeframe waarin jij het antwoord kan vinden op je prangende vraag. Gebruikerservaring op zijn best!

Featured snippet video

Hoe krijg je een featured snippet?

Het krijgen van een featured snippet is niet zo makkelijk als je denkt. Het is afhankelijk van verschillende factoren zoals zoekintentie en de zoekwoorden. We gebruiken steeds vaker longtail keywords waarbij we gerichter een vraag stellen. Hoe specifieker de vraag, hoe meer gericht je waarde kan leveren op die ene belangrijke vraag. 

  • Wat is het gemiddeld uurtarief van een kapper?
  • Wat is het gemiddeld uurtarief van een kapper in Amsterdam?

Zo zal je op bovenstaande vragen een ander antwoord krijgen in de vorm van een featured snippet. Lever dus heel specifiek zoveel mogelijk waarde op één vraag. Des te groter de kans dat ook jij een featued snippet kan bemachtigen.

Voordelen van een featured snippet

Featured snippets zorgen voor online zichtbaarheid van je website. Gebruikers zien meteen jouw website en de waarde die je levert. Op deze manier bouw je autoriteit op in je eigen niche en zal dit ook zorgen voor meer bezoekers op je website.

Zelf heb ik voor AllesOverCrypto een 30-tal featured snippets op mijn naam staan. Op deze manier raken mensen, die geïnteresseerd zijn in crypto en blockchain, vertrouwd met de website. Naast het opbouwen van een expertstatus, krijg je ook vertrouwen van je lezer.

Nadelen van een featured snippet

Wat doe jij als je meteen antwoord krijgt op je vraag? Precies, veel gebruikers nemen genoegen met de samenvatting en klikken niet door naar je website. Hierdoor mis je dus unieke websitebezoekers en ook potentiële klanten. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van de zoekintentie. Wil je bijvoorbeeld weten hoe groot Michael Jordan is? Dan is het weinig relevant om door te klikken bij deze snippet. Maar wil je meer weten over SEO en zoekmachine optimalisatie, dan zijn deze verloren clicks wel kostbaar.

Desondanks mag je de kracht van deze snippets niet onderschatten. Zichtbaarheid en het opbouwen van autoriteit is zeer belangrijk in het positioneren van je online onderneming. En eerlijk? In een competitieve markt is het behalen van een featured snippet toch altijd een mooie beloning van Google. Het betekent dat Google jouw informatie het meest geschikt vindt als antwoord op die ene vraag. 

Hoe hebben featured snippets invloed op je rankings?

Je hoeft niet bovenaan in Google te staan om een featured snippet te bemachtigen. Google beoordeelt alle informatie online en zoekt naar het best mogelijke antwoord op die ene specifieke vraag. Het gaat dus niet alleen om gebruikersgemak, maar ook om het beoordelen van waarde.  De informatie in featured snippets is afkomstig van webpagina’s waarvan Google heeft bepaald dat ze het meest nuttig zijn.

Snippets komen dus van pagina’s met hoge kwaliteit die een positieve invloed hebben op je rankings. Hoe meer bezoekers en online zichtbaarheid, des te beter voor je rankings.

Conclusie

Het gaat niet over het aantal woorden of aantal afbeeldingen die je gebruikt. Het leveren van waarde staat nog altijd centraal. Zorg voor voldoende kwaliteit voor je lezer, maak je lezer blij en Google zal automatisch ook blij worden en je hiervoor belonen met een featured snippet. Wie wil tenslotte niet online in de kijker gezet worden door Google zelf?

Bericht versturen
1
Ben jij op zoek naar meer online zichtbaarheid?