Hoe werkt SEO?

Home » Hoe werkt SEO?

SEO-what? Veel ondernemers hebben nog nooit gehoord van SEO en verliezen hierdoor online zichtbaarheid ten opzichte van hun concurrenten. Maar hoe werkt SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization wat in het Nederlands gelijk staat aan zoekmachine optimalisatie. Maar hoe start je met SEO en verhoog je jouw online zichtbaarheid? Vroeger was SEO veel gemakkelijker, dan kon je door een het zogenaamde keyword stuffing je zoekwoord enorm vaak laten terugkomen in je tekst waardoor Google je hoog ging ranken. Inmiddels zijn er een heel aantal Google updates geweest waardoor black-hat SEO niet meer mogelijk is.

HET BEGRIP SEO EN HOE WERKT HET?​

Een zoekmachine optimalisatie is geen rocket science, maar je moet natuurlijk wel snappen hoe deze werkt. Heb je een webshop of een travelblog? Uiteraard wil je dat jouw content gezien wordt door jouw ideale doelgroep, dit gaat helaas niet altijd vanzelf en daar kan je zelf een handje bij helpen. Het begrip zoekmachine optimalisatie is in het leven geroepen om uiteraard Google zoveel mogelijk te pleasen. Iedereen wil natuurlijk de beste van de klas zijn. Waarom? Simpelweg omdat online zichtbaarheid de eerst stap is naar conversies en dat is toch het doel van je onderneming? Google bepaalt de ranking van je website en kijkt naar verschillende onderdelen die we hier allemaal geen bespreken.

DE ASPECTEN VAN SEO​

De belangrijkste pijler is uiteraard steengoede content. Content is king! Waardevolle informatie aanbieden is een essentiële eerste stap, maar je wil dat je website ook gevonden wordt natuurlijk. Dankzij SEO-copywriting combineer je het beste van beide werelden! Alvorens dat je kan scoren met SEO, vertel ik je hier meer over alle onderdelen waaruit SEO bestaat.

Google heeft afgelopen jaren verschillende updates gedaan en ook in 2021 komt er een nieuwe update. De Google Page Experience-update zorgt ervoor dat de gebruikerservaring nog meer centraal komt te staan.

Om te begrijpen hoe een gebruiker de ervaring van een specifieke webpagina ervaart, evalueert Google een aantal elementen. Zoals hoe snel een pagina wordt geladen, of deze een veilige verbinding heeft (HTTPS) en of deze mobielvriendelijk is.

Zoekwoorden

“Mensen zien mijn website niet als ze op Google gaan zoeken”. Maar op welke termen zoekt jouw ideale doelpubliek? Je wil uiteraard gevonden worden, maar ook door de juiste mensen om hen te gaan converteren. Zoek naar opportuniteiten!

Een goede SEO-strategie start met het kiezen van de juiste zoekwoorden. Elke minuut behandelt Google maar liefst 40.000 zoekopdrachten, zonder een goede strategie wordt het al moeilijk om de strijd aan te gaan met je concurrenten.

Eerste wat je jezelf moet afvragen is: op welke zoekterm wil je gevonden worden? Ga na hoe het zoekvolume is voor deze term. Heb je een nieuwe website en wil je gevonden worden op termen waar enorme grote spelers domineren? De kans is dan wellicht onbestaande dat jij de eerste pagina van Google zal bereiken. Een concurrentieanalyse is onmisbaar bij een goede SEO-strategie om je concurrenten te leren kennen en ze wél op een andere manier te gaan outranken, op een organische manier!

Autoriteit

Lekker woord toch? Maar domineren in Google is hét uitgangspunt voor elke ondernemer! Elke website die er bestaat heeft een autoriteitsscore, dit is een score tussen 1 en 100. Naast aan algemene score van je gehele domein, krijg je ook een paginascore. Deze score komt trouwens niet rechtstreeks van Google, maar wordt berekend door Moz. Dit is een Google Chrome Extensie die je bij elke website een overzicht geeft van de huidige stand van zaken. Een gratis must-have voor alle SEO-marketeers out there!

Linkbuilding

Een vaak onpopulair onderdeel van SEO is linkbuilding. Deze hangt nauw samen met de autoriteit van je website, mits je deze kan laten stijgen door een goede linkbuilding-strategie. Google beoordeelt elke pagina naar inhoud maar ook naar belang voor je lezer. Door gebruik te maken van zowel interne linkbuilding als externe linkbuilding, vertel je Google nog meer waar je inhoud over gaat. Wanneer je veel links krijgt van anderen, ziet Google dit als een teken dat je eigen website waardevolle content biedt. Deze gaat Google belonen door je te laten ranken in de zoekmachines en mogelijks krijg je nog een extra score in de autoriteit van je website.

Beste manieren om aan linkbuilding te doen?

  • Netwerking
  • Gastbloggen
  • Vraag een backlink als iemand over je schrijft
  • Geef reviews

Technische SEO

Het angstzweet breekt bij vele al uit als het gaat om technische SEO. Deze off-page seo-techniek is een vaak complex gebeuren en heeft vooral te maken met paginasnelheid. Heb je een trage website door verkeerd gebruik te maken van ongecomprimeerde foto’s? Google zal je hiervoor afstraffen en voorrang geven aan je concurrenten die wel hun huiswerk hebben gemaakt om een snelle website te maken. Ben je benieuwd naar je eigen website? Via GTmetrix en PageSpeed Insights krijg jij in no-time een rapport van je eigen website.

Hoe werkt SEO: het ultieme geheim

Helaas, got you there right? Er bestaat helaas geen ultiem geheim. SEO is geen sprint maar een marathon. Door bovenstaande tools toe te passen op je eigen website, zal Google je website beter gaan indexeren en je belonen in de zoekresultaten. Meteen bovenaan komen in de zoekmachines is iets waar elke SEO-marketeer van droomt, maar is niet realistisch. We moeten Google de tijd geven om onze website te indexeren en we moeten stapsgewijs ook gevonden worden omwille van onze waardevolle content. Hierdoor krijgen we meer backlinks en stijgt onze autoriteit waardoor we automatisch ook hoger gaan scoren. Makes sense, right?

Er is dus geen magische formule of geheim om de nummer één positie van Google te behalen, maar het is een strategische zet die jij kan maken om je online zichtbaarheid in Google te verbeteren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Bericht versturen
1
Ben jij op zoek naar meer online zichtbaarheid?