Ben je bezig met zoekmachine optimalisatie of wil je een betere online zichtbaarheid van jouw onderneming? Dan heb je wellicht eerder gehoord van de term on-page SEO. Dit zijn alle factoren die jij zelf kan aanpassen op jouw website en/of webshop. Er is zoveel concurrentie online, dus het is belangrijk dat jij jouw website laat opvallen, dit met onder andere deze on-page SEO-tactieken. Met deze tips en on-page SEO-checklist zorg jij zelf voor een betere online zichtbaarheid voor jouw website!
URL-structuur
Een URL is veel belangrijker dan jij misschien denkt. Het is de tekst die verschijnt in jouw internetbrowser. In deze URL moet jouw zoekwoord duidelijk naar voor komen. Hou deze URL-slug kort en krachtig. Vermijd te lange en onduidelijke URL’s zoals: https://yordimarien.com/blog/seo/wat-is-on-page-seo-en-wat-zijn-de-belangrijkste-voordelen-en-hoe-kan-ik-dit-zelf-gebruiken. Deze blog heeft als zoekwoord ‘on-page SEO’. Kies daarom een doeltreffende URL zoals https://yordimarien.com/seo/on-page-seo.
Titel
Slechts 5% van de bezoekers navigeert door naar de 2de pagina van Google. Zorg er dus voor dat jij op de eerste pagina komt. Begin daarom bij een goede titel en laat je zoekwoord hier duidelijk naar voor komen. Waar gaat je webpagina over en komt deze overeen met de zoekintentie van de lezer? Ben je op zoek naar meer informatie over on-page SEO? Verras je lezer dan niet met een blog waarbij het voor 90% gaat over technische SEO en linkbuilding.
Maak gebruik van een krachtige titel waarbij je duidelijk vertelt waar deze inhoud over gaat. Wees uniek en val op, je moet het tenslotte opnemen tegen een hele hoop concurrenten! Je kan hierbij altijd gaan kijken naar deze concurrent. Hoe doen zij het, en vooral: wat kan beter?
Meta beschrijving
Een meta beschrijving of meta titel is het korte stukje tekst wat jij ziet in Google. Deze samenvatting geeft je meer informatie over de inhoud van deze pagina. Een zeer belangrijk moment voor je potentiële lezer! Op basis van deze informatie bezoekt de lezer al dan niet jouw website. Houd ook altijd rekening met de zoekintentie. Welke informatie zoekt de lezer en welke waarde lever je?
Heb je een reisblog en vermeld je in je meta beschrijving de top 5 beste stranden in Mexico? Zorg er dan voor dat je de lezer deze waarde volle informatie geeft. Geef dus geen lijst van beste beachclubs of -bars van Mexico. Klinkt logisch, maar toch wordt deze fout vaak gemaakt. Resultaat? De bezoeker zal je pagina snel verlaten. Google ervaart dit ook als negatief omdat de inhoud niet overeenkomt met de zoekintentie waardoor je pagina minder goed beoordeeld wordt.
Koppen
Een titel of H1 is allesbepalend. Lezers zijn op zoek naar instant gratification en willen meteen scannen of ze hun antwoord vinden op jouw pagina. De titel of koppen zijn het eerste wat zij lezen, maak hier dus slim gebruik van! Verwerk jouw zoekwoord in zowel je H1 als in andere koppen. Synoniemen gebruiken voor je zoekwoord kan ook steeds helpen voor een betere ranking. Op deze manier help je Google een handje om jouw content beter te begrijpen!
Zorg voor een heldere structuur van zowel H1’s als H2’s, en zelfs H3’s als dit een meerwaarde heeft. Deze structuur zorgt voor een beter overzicht van de inhoud van jouw pagina. Het is ook aan te raden om te werken met een inhoudstabel. Dit overzicht zorgt niet enkel voor een betere gebruikerservaring van je lezer, maar is ook goed voor je on-page SEO.
Intern linken
Grote websites kunnen vaak een digitaal doolhof zijn. Ondanks dat linkbuilding eerder off-page SEO is, ken je met intern linken je on-page SEO toch al een boost geven! Lezers sturen en zo goed mogelijk voldoen aan hun zoekintentie is hier essentieel. Hoe beter dit gebeurt, hoe beter jouw website zal ranken. Heer en meester Google beoordeelt iedere individuele website ook op basis van structuur. Je kan het zien als een spinnenweb waarbij alles met elkaar in verbinding staat. En om gemakkelijk door dit spinnenweb te navigeren, is het gebruik van intern links heel erg belangrijk.
Niet alleen voorzie je de lezer van meer informatie, maar ook blijft deze lezer langer op jouw website. En je raadt het al: hoe langer de lezer op jouw website blijft, des te beter beoordeelt Google jouw pagina. Maar houd hier altijd rekening met relevantie en het leveren van kwalitatieve content.
Afbeeldingen optimaliseren voor Google
We zijn allemaal erg visueel ingesteld en scannen dan ook heel gemakkelijk afbeeldingen. Maar toch is dit niet zonder gevaar. Gebruik je afbeeldingen die weinig relevant zijn voor je content? Dan kunnen ze best schadelijk zijn voor je positie in Google.
Maar dat niet alleen. Een afbeelding is meer dan alleen het plaatje. Elke afbeelding heeft een bepaalde bestandsnaam. Vaak heeft een afbeelding een bestandsnaam als printscreen-20220415.jpeg. Google is een semantische zoekmachine die steeds slimmer wordt. Hij kan al deze informatie zelf scannen, lezen en zelfs interpreteren. Maak je geen gebruik van een relevante bestandsnaam? Dan weet Google niet wat er op deze afbeelding staat, en kan hij deze ook niet beoordelen. Kies daarom voor een bestandsnaam die meer informatie geeft over die afbeelding. Gebruik ook hier, als het kan, jouw zoekwoord.
CMS-systeem
Bij het opladen van jouw afbeelding in jouw CMS-systeem, zoals WordPress, kan je hier kiezen voor een titel, onderschrift, alt-tekst en omschrijving. Sla deze niet over! Kleine moeite, voor een beter resultaat. Een alt-tekst is namelijk de tekst die de lezer te zien krijgt als de afbeelding niet wil laden. Wist je trouwens dat blinde mensen deze tekst te horen krijgen? Wees hier dus bewust van!
Comprimeer je afbeelding
Hoewel websitesnelheid geen onderdeel is van on-page SEO, hangt het wel samen met het optimaliseren van je afbeelding. Grote afbeeldingen hebben een langere laadtijd. Niemand houdt van trage websites, Google ook niet. Wanneer een website te lang moet laden, verlaten we net zo snel de website en zoeken we naar een andere bron. Daarom is het altijd goed om je afbeelding te comprimeren, zonder dat je afbeelding hier kwaliteit verliest.
Conclusie
On-page SEO is niet ingewikkeld of onnodig technisch. Met de juiste aanpassingen kan jij jouw online zichtbaarheid al verbeteren. Ondanks dat technische SEO ook onmisbaar is voor jouw website, mag je de kracht van on-page SEO niet onderschatten. Start altijd met een zoekwoordenonderzoek en kijk goed naar de zoekintentie van je ideale klant. Gebruik je zoekwoord, inclusief synoniemen, op strategische plaatsen en lever kwalitatieve content. En vergeet niet: content is king en je potentiële klant is queen.