Wat is interne linkbuilding?

Home » Wat is interne linkbuilding?

Een van de beste manieren om de ranking van je website  te verbeteren is door het bouwen van interne links. Linkbuilding is een geweldige manier om de domeinautoriteit van je website te verhogen. Maar wat is interne link building precies en hoe kan jij dit zelf gebruiken voor de ranking van je website?

Wat is interne linkbuilding?

Intern linken of interne linkbuilding is onderdeel van on-page SEO en helpt indirect bij de ranking.  Via intern linken kan je lezers aansturen naar bepaalde waardevolle pagina’s op je website. Op deze manier kunnen zoekmachines bepalen welke pagina’s meer of minder waardevol zijn. Bovendien komen deze pagina’s hoger in Google voor deze specifieke zoekwoorden. Ondanks dat de resultaten niet meteen zichtbaar zijn, is de waarde van intern linken zeer groot.

Het bouwen van een interne linkstructuur is een geweldige manier om meer waarde uit uw site te halen. Het idee is vrij eenvoudig: je probeert pagina’s die betrekking hebben op elkaar te verbinden door middel van interne links. Door dit te doen, kan je de relevantie van je site verbeteren, wat een directe impact heeft op de SEO van jouw website.  

Hoe bouw je interne links?

Link niet willekeurig naar irrelevante pagina’s. De link en de inhoud van deze pagina moet relevant zijn voor de lezer en moet een meerwaarde bieden. Je kan aan de hand van je websitestructuur een schema maken van alle content op je site en bundel deze content op basis van zoekwoorden. Heb je een cornerstone pagina, beter bekend hoeksteek pagina, die de belangrijkste pagina is van dit onderwerp? Link dan alle relevante webpagina’s naar deze centrale pagina. Op deze manier maak je duidelijk aan Google wat voor jou de belangrijkste pagina is, en zal deze ook beter geïndexeerd worden. Door intern te linken geef je als het ware link juice door naar de juiste pagina’s.

Wat is het belang van een anchor tekst?

Een anchor tekst is de tekst waarop deze link staat. Deze tekst is dus klikbaar en leidt je naar deze achterliggende pagina. Gebruik beschrijvende en relevante woorden die een meerwaarde zijn voor je content. Als we het hebben over interne linkbuilding en hoe dit kan helpen met je on-page SEO, kunnen hier een interne link gebruiken naar een uitgebreid artikel over on-page SEO. (Do you see what I just did there?).

Vermijd dus woorden als ‘klik hier’ voor je anchortekst. Deze zeggen niets over de aard van de achterliggende pagina. Houd er rekening mee dat je Google voldoende informatie moet geven om jouw website zo goed mogelijk te indexeren.

is interne linkbuilding goed voor SEO?

Interne linkbuilding is een belangrijke strategie om de SEO van je website te verbeteren. Ze helpen zoekmachines zoals Google om de structuur van je site beter te begrijpen om zo ook nieuwe pagina’s te vinden. Door intern te linken, geef je link juice door. Je geeft autoriteit door van de ene pagina naar de andere pagina. Zo geef je een duidelijk signaal aan Google wat de belangrijkste pagina’s zijn van je website en hoe hij deze moet ranken. Als je bijvoorbeeld een homepage hebt die naar vijf andere pagina’s linkt, en die pagina’s linken weer naar 20 andere pagina’s, dan heb je Google verteld dat die vijf pagina’s belangrijker zijn dan de 20 pagina’s waarnaar gelinkt wordt. Het helpt Google ook te begrijpen hoe al die pagina’s zich tot elkaar verhouden.

Conclusie

Interne links worden gebruikt om een duidelijke structuur in je website te krijgen. Je kan bezoekers sturen naar nieuwe en relevante webpagina’s waardoor ze langer aanwezig zijn op je website. Ze verbeteren niet alleen de gebruikerservaring, maar ze zijn ook goed je ranking in de zoekmachines. Let wel op dat je niet te veel interne links gebruikt. Dit kan op spam lijken. Gebruik daarom niet meer dan 3 interne links per pagina.

Bericht versturen
1
Ben jij op zoek naar meer online zichtbaarheid?